Хълмът се нарича Света гора, защото през средновековието тук се намирали няколко манастира, между които и манастирът “Св. Богородица Одигитрия”, в който Евтимий Търновски преместил книжовната си школа от манастира “Св. Троица”. За хълма Света гора Григорий Цамблак пише: “При града Търново има едно място, отделено само с река. То се вижда цяло и е пълно с трева, напоява се обилно от течащи води и преди да наслади вкуса, наслаждава очите с волните си красоти; обрасло е с честа и пространно прохладна гора, пълно е с всякакви плодове и различни цветя.” 

История

 От течащите води на хълма Света гора, които описал Григорий Цамблак, днес не са останали никакви извори. През първите десетилетия на XX в. само един поток (т. нар. Тъмен поток) се спускал и вливал в Янтра до гара Велико Търново. До манастира “Св. Богородица Одигитрия” имало кладенче, наричано Безкаменното кладенче. Пътят, който вървял успоредно с Тъмния поток, наричали “винарския път”, защото от него през реката се излизало направо в лозята на м. Мармарлия. При този път се намирало Трескавото кладенче. От него вземали вода, за да се лекуват болните от треска.
Сега най-новата атракция във Велико Търново – почти 50-метрова платформа “Небесна разходка”. Тя осигурява неповторима 180-градусова панорама към целия град, Царевец и Арбанаси. Платформата осигурява неповторимо преживяване в парк “Света гора”.
Пътеката е конструирана на огромни постаменти на ската над пътя към университета. Няма кътче в района, което да предоставя такава гледка. Паркът на историческия хълм Света гора е най-голямата зелена площ в рамките на населено място в Централна Северна България. Общата му площ е над 580 дка като в него се разполагат повече от 6 км алейни мрежи. Има осигурени забавления за всички. За любителите на екстремните спортове са създадени няколко стени за изкуствено катерене и мрежи, трасета тип “тролей” за преходи по въздуха. Уреди за фитнес, игрище за футбол и катерушки за различни възрасти радват посетителите. За онези, които просто искат да отдъхват, пък има места за отдих и пикник.

Има и специален кът за възпитание на домашни любимци, който има множество уреди, включително две платформи, съоръжения за скокове, обръчи и препятствия, с помощта на които могат да се дресират животните. Подобно панорамна тераса няма никъде другаде в страната ни.
На следващ етап от развитието на парка се планира възстановяване на емблематичното в миналото виенско колело на хълма, от което се открива прекрасна гледка към целия град. Друга новост, която се планира, е направата на “Къща на приказките”, в която малчуганите ще намират любимите си детски герои и ще се забавляват сред тях. По настояване на университетски преподаватели в района ще се направи и лятна читалня, каквато също е имало в миналото.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност